čišćenje klima uređaja

Proljetno čišćenje klima uređaja

Kad ste cijeli dan vani i radite u dvorištu ili radite poslove oko kuće, a zatim uđete i dugo se tuširate, to je sjajno, zar ne?

Toliko ste postigli, a kao nagradu dobivate osvježenje, opustite se pod toplom vodom, obučete mirisnu, čistu odjeću i uživate znajući da ste te zadatke odradili sa svog popisa.

U međuvremenu, na lokaciji u blizini, vaš klima uređaj čeka svoj red da učini isto. Nakon duge zime vaša jedinica klima uređaja je prašnjava, prljava i djelomično začepljena na mjestima gdje ne bi smjela biti.

Ovi savjeti za proljetno čišćenje pomoći će vašem klima uređaju da izvrši svoj najbolji posao u ljetnoj sezoni koja će uskoro biti pred nama.

Čišćenje vanjske jedinice klima uređaja

Čišćenjem će se povećati učinkovitost čak i u najtoplijim danima i pomoći će u sprečavanju kvara kada vam je klima uređaj najpotrebniji.

NAPOMENA: Učinite ove korake samo ako vam je ugodno isključiti napajanje i ukloniti poklopac Vašeg klima uređaja. U suprotnom, nazovite nas: možemo vam pomoći!

Isključite napajanje jedinice. Premjestite prekidač u položaj Isključeno ili isključite iz električne energije.

Sada odvrnite vijke oko vrha jedinice i bočnu stranicu vanjskog klima uređaja. Podignite cijeli vrh s jedinice. Nemojte uklanjati žice koje ćete vidjeti pričvršćene s motora na servisnu ploču. Također, pokušajte ne oštetiti peraje (fine metalne oštrice oko kondenzacijske jedinice). Oni se lako savijaju i presudni su za funkciju jedinice. Ako razbijete nekoliko ili imate već razbijenih, možete kupiti češljeve za njihovo otvaranje. Ili nas kontaktirajte za pomoć.

Kad je poklopac podignut, možete početi uklanjati ostatke (borove iglice, lišće, itd.) Unutar i izvan jedinice (za ovaj dio možete koristiti ruke gdje god možete pokupiti).

Pokrijte područje servisne ploče na jedinici ručnikom kako ne bi što više vode ušlo u ploču.

Crijevom raspršite sve unutar jedinice prema van (ne želite da prljavština ide dalje u jedinicu).

Kad završite s raspršivanjem sve prljavštine, trebali biste moći pogledati kroz peraje i ugledati dnevno svjetlo.

Vratite poklopac na jedinicu klima uređaja i pričvrstite ga.

Odvodno crijevo za klima uređaj


Ako Vaš klima uređaj na donjoj strani ima odvod vode na pristupačnom mjestu, bilo bi dobro ukloniti crijevo svakih nekoliko mjeseci kako biste bili sigurni da je odvodna rupa čista i bez smeća.

Ako sami ne možete pristupiti odvodnoj rupi, to je nešto što naši tehničari redovito rade tijekom poziva za detekciju i održavanje klima uređaja, zato nas samo nazovite.

Priprema vašeg doma za svjež, čist i hladan zrak

Čišćenje klima uređaja


Ovi savjeti za proljetno čišćenje klima uređaja pomoći će vam da zaustavite nepotreban izlazak zraka koji može povećati vaše troškove električne energije i smanjiti vašu udobnost u zatvorenom prostoru, dok Vaš klima uređaj radi.

Sada kada ste očistili jedinicu i uvjerili se da radi, želite biti sigurni da se strujanje zraka ne troši uzalud!

Brtve prozora

Pogledajte svaki prozor. Otvara li se i zatvara lako? Vidite li znakove da se brtvljenje istrošilo ili je vremenom traka napukla ili nedostaje? Osjećate li propuh?

Ako napravite bilo kakav manji popravak, umanjit ćete strujanje zraka, zbog čega će vam ljetni računi za klima uređaj biti manji.

Filter klima uređaja

Ako u korisničkom priručniku proizvođača nije izričito navedeno, trenutno najbolje prakse preporučuju promjenu filtra klima uređaja najmanje jednom mjesečno. Redovita promjena filtera je veća operativna učinkovitost i smanjeni troškovi.

Redovita izmjena filtara (ili čišćenje i zamjena filtera za višekratnu upotrebu) također osigurava da imate najčišći zrak u zatvorenom prostoru. To može biti posebno korisno za kontrolu težine proljetnih alergija.

Zakažite proljetni pregled i održavanje klima uređaja


Nema vremena poput sadašnjeg da zakažete proljetni pregled i održavanje vašeg klima uređaja – posljednje što želite je biti u jeku vrućeg, vlažnog ljeta bez klima uređaja.

Ako vam nije ugodno čistiti vanjsku jedinicu, to možemo učiniti za vas. Ili možemo doći kako biste bili sigurni da je sve u redu i prema potrebi dopuniti vašu rashladnu tekućinu.

Naši tehničari mogu obaviti temeljiti pregled klima uređaja i čišćenje, te razgovarati s vama o manjim popravcima ili preporukama za zamjenu kako bi vaša jedinica radila bez problema i učinkovito.

Da biste zakazali svoj termin, nazovite nas!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)