Čišćenje klima uređaja

Čišćenje i servisiranje klima uređaja

Pravilno održavanje klima uređaja

Postaviti klima uređaj na zid ne znači da je sve riješeno oko klimatizacije stana. Korištenje klima uređaja zahtijeva periodičko čišćenje i servisiranje klima uređaja kako bi isti funkcionirao besprijekorno i bio energetski učinkovit.

Važnost čišćenja klima uređaja

Korisnici vrlo često kažu kako da kada za vrijeme ljetnih vrućina pokrenu klimu, ona nije toliko učinkovita kao ranije. Zrak se ne ispušta istim intenzitetom, a oni se i dalje znoje iako je klima uređaj u punom pogonu. Iako postoji čitav niz razloga za ovakve probleme. Najčešći razlog je da trebate temeljito čišćenje i servisiranje klima uređaja.

Kada radimo proljetno čišćenje, sumnjamo da se itko sjeti čišćenja klime, a to je važan korak u osiguravanju kvalitetnijeg zraka i manjih troškova. Pogotovo ako netko od ukućana ima respiratorne smetnje, održavanje klima uređaja je od vitalnog značaja. Isto tako, ako ste zdravi, neredovito održavanje ovih uređaja može biti okidač za razvoj bolesti dišnih puteva ili za neke reakcije u organizmu koje nisu bezazlene.

Sigurno ste čuli za legionarsku bolest koja vreba iz klima uređaja. To je atipična upala pluća uzrokovana aerosolom. Onečišćenim koncentriranim legionelama koje se udišu i kao posljedica nastaje ova bolest.  Najčešće se legionele nalaze u uređajima za klimatizaciju, ali i nekim drugim uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sustavu (instalacije za hidroterapiju, ovlaživači zraka, ledomati…).

Plijesan može uzrokovati kronični kašalj te iritaciju očiju i kože.  Iz ovog razloga treba klima uređaje redovito održavati i servisirati jer samo redovitom brigom klima uređaj može besprijekorno funkcionirati i duže trajati. Osim legionele, klima uređaji su idealno mjesto za razvoj drugih bakterija i plijesni.

Servis klima uređaja najbolje je prepustiti profesionalcima kako bi bili sigurni da je posao napravljen temeljito, a vaš klima uređaj savršeno čist i ispravan.

Servis klima uređaja

Ako znamo na kojem principu radi klima uređaj, nije teško zaključiti zašto dolazi do onečišćenja. Ovisi to o uvjetima u kojima klima radi, ali prvenstveno ovisi o samom njenom načinu rada. Zrak koji je klima uvukla iz prostorije u njoj se filtrira, hladi i odvlažuje te se kao takav ponovno upuhuje u prostoriju.

Tim cirkuliranjem zraka kroz klima uređaj može doći do zagađenja jer uvučeni zrak prvo prolazi kroz filtre na kojima se zadržavaju mikroorganizmi, a dio toga svega što nije zaostalo na filtrima zadržava se na izmjenjivaču topline stvarajući naslage pogodne za razmnožavanje bakterija.

 Mikroklima unutar uređaja tada omogućava da ti mikroorganizmi rastu i razmnožavaju se. Drenažnu tavu, ili posudu za odvod kondenzata, također treba održavati kako bi se uklonile naslage mulja i plijesni.

Održavanje vanjske jedinice klima uređaja

Osim unutarnje jedinice klima uređaja, treba održavati i vanjsku jedinicu klima uređaja. U zavisnosti od toga na kojem se mjestu nalazi, održavajte je čistom, od nakupina lišća i trave, te je čistite od prašine ili od soli ukoliko ste na nekom mjestu bliže moru ( Split, Kaštela, Trogir, Omiš…) Također, ako je na dohvat ruke, možete je očistiti i usisivačem. 

Filtri, ventilatori i izmjenjivači topline klima uređaja zahtijevaju redovito održavanje kako bi jedinica učinkovito funkcionirala za vrijeme svog vijeka trajanja. Ako se zanemaruju neophodna održavanja, učinak klimatizacije opada, a povećava se potrošnja.

Pročitajte i naše druge postove, za sve upite slobodno nas kontaktirajte na 0976702877